Man kan ta ledigt från det mesta – till och med en blogg. När dagarna endast består av sol och klarblå himmel, då kan man ta ledigt.

Vilka dagar (och nätter ) vi haft! Efter att ha ”hurvat” med vantar under första delen av sommar’n, kom så värmen. Och vilken värme sen’! De här veckorna har spenderats vid lilla Alma (vår sjöbod) och på sjön med finbåten Bella. Med hen(ne) kan man kuska runt och hitta den där perfekta viken för lunch, eller ta sikte på ett bestämt mål. Höga Kusten kan ståta med höga berg – men skärgården är inte stor. När vi lämnar vår hamn så – vips – är vi utomskärs.

En av dessa magiska soldagar ställde vi in siktet på Storön. Precis som namnet säger, är det en stor ö. Den ligger längst ut vid Ångermanälvens mynning och det speciella med den här ön (förutom att den är magiskt vacker) är att där finns en insjö.

image  image

Denna sjö har en gång varit en liten skyddad havsvik, där fiskare verkat under århundraden. Allt eftersom landet höjde sig, kämpade de med att viken skulle behålla kontakten med havet. Familjerna bar sten och dikade ur det stora klapperstensfältet som finns på östra sidan. Men 1870 gav de tappra fiskarfamiljerna upp, och anlade en ny hamn – den gamla blev till slut en insjö, med rikt fisk- och växtdito.

Besksöta - vacker men giftig

Besksöta – vacker men giftig

image

Det stora klapperstensfältet

I Nordingrå har vi ett talesätt; ”bäst som de’ regne’ så kommere’ en skur”. Det stämde väl inte riktigt in efter dessa magiska dagar – men regn kom det. Och åska. Vi har bott här vid kustbandet i 22 år, men aldrig varit med om ett sånt’ åskväder. Först myste vi, sen’ kurade vi, till slut gömde jag mig….

image

Mellansonen gav inte upp i första taget, utan fångade en av de väldiga blixtarna på bild!

Nu är det sommar. En av de allra, allra finaste sommardagarna kan man njuta av havet, plocka jordgubbar, filosofera i växthuset eller njuta av livemusik av sönerna på altanen. Det är liksom bara att välja. Eller ta in allt.

Fortsättning på finsommarn’ följer.

image

Må så gott!