Dagarna utrikes består av sol, sol, sol och plattvatten. Plattvatten är när vårt oroliga hav är platt; inte gamm’sjö, inte bråkig halvstorm eller eländig krabb’sjö (när vågorna kommer lite huller om buller). När det är sol och plattvatten – då måste man vara på sjön (läs; havet).

Och det är där vi tillbringar de här historiskt varma julidagarna. Med släkt & vänner, i vikar och ute, längst där ute vid horisonten.

Ett alldeles magiskt smultronställe är Baggviken. En lagun (ja, det är faktiskt så) som ligger på Sveriges högsta ö, Mjältön – 236 m.ö.h. Mjältön ligger (nästan) granne med fina Ulvön och nås från vår brygga på ca 35 minuter, i lagom takt med båten Bella.

image

I dag, när klass 1 varningarna talade om rekordvärme, begav vi oss ännu längre norrut. Tillsammans med tre andra båtar, med trevligaste vänner, styrde vi kosan mot Trysunda. Ön är numera ett naturreservat, med fint bevarade byggnader och fast befolkning. Fiskeläget är det bäst bevarade i hela Ångermanland, och grundades 1557 av Gävlefiskarna.

På vägen (eller plattvattnet) ut till ön, stannade vi för att bara guppa runt eller bada.

image Bilden är tagen långt ute på böljan den blå!  Runt oss dök sälar upp här och var och vi enades om att en så’n här dag måste man vara ute på vattnet!

image

Väl framme på Trysunda vankades lunch och bad. Vi tog en promenad över ön till Björnviken, som visade sig vara Höga Kustens svar på Böda Sand! Makalös sandstrand och så varmt i vattnet! Efter att ha plaskat runt länge och väl, överraskats av åska & spöregn (!) och intagit några koppar kaffe, begav vi oss hemåt. Hemåt mot Högbonden och utrikes. I dag har det varit utrikes lite överallt här vid kusten; solen, värmen, badet.

Och växthuset? Med massor av vatten & kärlek kommer man långt med odlandet. Vi mumsar gurka, tomater och chili så mycket vi förmår (ja, chilin mumsar vi ju inte förstås…). De flesta blommorna och kryddorna har flyttat utomhus och jag fixade till en liten morgonfikahörna, där jag mår så gott, så gott.

image image

Utrikesvädret verkar hålla i sig, så nu rensas jordgubbarna inför morgondagens båttur. Vart? Åt vilket håll? Tja, det vet man aldrig. Men fint blir det – och soligt.

Må så gott!